Diana CREȚU
INSTITUTUL DE CERCETARE PENTRU ECONOMIA AGRICULTURII ȘI DEZVOLTARE RURALĂ
E‑mail autor corespondent: cretu.diana@ iceadr.ro
Rezumat: În cadrul lucrării este prezentată piața laptelui de vacă în perioada 2017–2021 punându-se în evidență aspecte privind evoluțiile, efectivul de capete(vaci), producția de lapte, preț, consum, import, export, caracteristicile pieței, principalii producători de lactate din România dar și o serie de concluzii ce stau la baza acestui studiu.Metoda de cercetare utilizată în cadrul studiului este prelucrarea datelor statistice și analiza economică a datelor. Laptele de vacă este compus din 3,5% grăsime, 9% solide din lapte și 87,5% apă. Proteina principală (80%) este cazeina. Laptele anumitor mamifere, printre care vaci, oi, capre, bivoli și iaci, este colectat pentru a fi consumat de oameni, fie direct, de obicei după pasteurizare, fie procesat în produse lactate precum smântâna, untul, iaurtul, înghețata sau brânza. Laptele este un aliment complet care conține toate substanțele nutritive de care are nevoie organismul uman.Laptele de vacă este cel mai apreciat de consumator și cel mai accesibil ca preț acesta fiind principalele motive pentru care am ales să studiez acest segment.
Cuvinte cheie: lapte de vacă, preț, consum, evoluție.
Clasificare JEL: Q11, Q13, L11
Articles 2022Section 1 RO - 2022