Rodica CHETROIU, Vili DRAGOMIR
INSTITUTUL DE CERCETARE PENTRU ECONOMIA AGRICULTURII ȘI DEZVOLTARE RURALĂ
E‑mail autor corespondent: rodica.chetroiu @ iceadr.ro
Rezumat: Rentabilitatea în producția animală constituie prim-planul abordărilor și al continuității activităților, iar pragul de rentabilitate, sau punctul de echilibru din care începe generarea de profit, trebuie atins într-un interval de timp cât mai scurt. În lucrarea de față, are loc analiza pragului de rentabilitate la laptele de vacă, de oaie, de capră și de bivoliță, precum și la carnea de bovine și de ovine. Studiul are la bază un total de 197 studii de caz efectuate în ferme de rumegătoare din speciile menționate anterior, cu date medii pentru 3 ani consecutivi:2017–2019, sau 2018–2020. S‑a dovedit că pragul de rentabilitate sintetizează în structura sa nivelurile unor indicatori tehnico-economici importanți ai activității, precum: nivelul de producție și prețul de valorificare a acesteia, care dau valoarea producției, precum și cheltuielile variabile și cele fixe. Astfel, pentru pragul de rentabilitate în expresie fizică, au fost evidențiate următoarele valori medii: la laptele de vacă 5.506,3 l/cap, la carnea de bovine 378,1 kg/cap, la laptele de bivoliță 801 l/cap, la laptele de oaie 153,4 l/cap, la carnea de ovine 17,9 kg/cap, la laptele de capră 216,1 l/cap.
Cuvinte cheie: prag de rentabilitate, producție, lapte, carne, cheltuieli
Clasificarea JEL: Q01, Q12, Q13.
Articles 2022Section 1 RO - 2022