Petruta TUREK-RAHOVEANU
INSTITUTUL DE CERCETARE PENTRU ECONOMIA AGRICULTURII ȘI DEZVOLTARE RURALĂ
E‑mail autor corespondent: turek.petruta @ iceadr.ro
Rezumat: Apicultura ca ramură a agriculturii se bazează pe instinctul albinelor de a depozita rezerve de hrană peste necesarul de consum, rezerve care sunt folosite de apicultor. Din punct de vedere al evoluției tehnico – științifice și socio – economice a determinat creșterea de produse alimentare şi diversificarea gamei acestora. Apicultura are un rol important în furnizarea de miere de albine, dar și ca vector de creștere a producției apicole prin polenizarea culturilor entomofile. În prezent, România se situează printre ţările cu o apicultură bine dezvoltată, această situaţie fiind o consecinţă a efectivelor însemnate de familii de albine de care dispunem, a cantităţii de miere obţinută, a diversificării producţiei apicole şi a rezultatelor activităţilor de cercetare ştiinţifică şi de pregătire a specialiştilor. Lucrarea prezintă evoluția principalilor indicatori privind evoluția numărului de familii de albine, producția și consumul de miere de albine, precum și o previziune până în 2027.
Cuvinte cheie: familie de albine, miere de albine, produse apicole
Clasificare JEL: Q10, Q12.
Articles 2022Section 1 RO - 2022